Lakáskiadás, adózás kétféle módja: ne keverd össze!


Lakáskiadás, adózás kétféle módja: ne keverd össze!

Lakáskiadás adózásánál kétféle adózási mód közül választhatunk: a 10%-os költséghányad és a tételes költségelszámolás. A lakástulajdonos fejével gondolkodva roppant könnyű összekeverni és összemosni ezt a kettőt, aminek viszont NAV büntetés lehet a vége. Olvasd el ezt a cikket, hogy Te ne járj így!

A kétféle adózási módon dilemmázott az egyik olvasóm is. Lehet, hogy a te fejedben is megfordult már hasonló gondolat.
Kedves Anita !
Szeretnék kérdezni valamit, aminek a logikájára végképp nem találok magyarázatot.
Ha lakáskiadás esetén, adózáskor  a tételes költségelszámolást választom, a bevételből a költségeimen kívül leírhatom a lakás vételárának  2 %-át is, amortizációs tételként
Ha viszont a 10 %-os költséghányadot alkalmazom, mindezt nem tehetem. De miért? Ebben az esetben nem ugyanúgy amortizálódik a lakás?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel: S.P.

 

#1.módszer Ingatlan bérbeadás adózása: tételes költségelszámolás

A tételes költségelszámolás lényege, hogy minden költséget elszámolsz, ami az ingatlan bérbeadással kapcsolatosan jogosan felmerül. A kiadásaidról számlával, bizonylattal, adásvételi szerződéssel kell rendelkezned ahhoz, hogy költségként elszámolhasd ezeket. A bevételekről és a költségekről nyilvántartást kell vezetni.

#2.módszer Ingatlan bérbeadás adózása: 10%-os költséghányad választása

A 10%-os költséghányad alkalmazása esetén nem szükséges a felmerült költségeinkről dokumentumokat gyűjteni és nem kell a költségeket számolni. A bevételből egyszerűen levonsz 10%-ot, a fennmaradó 90 % lesz a jövedelmed, ez lesz az adó alapja. A 10%-os költséghányad alkalmazása pont az egyszerűsége miatt nagyon vonzó sok lakástulajdonos számára. Ennek az adózási módnak tehát a lényege, hogy nem kell a költségeket gyűjtögetni, számolgatni, alátámasztani. Nem kell és nem is szabad a felmerült kiadásokat levonni a bevételből.

Ha ezt az adózási módot választod a lakáskiadásra, akkor is lesznek ténylegesen felmerült költségeid.  Lehetnek számláid is, de a bevételedből levonni és ezekkel adóalapot csökkenteni nem szabad. (Erre csak a tételes költségelszámolást választóknak van lehetősége!)

Nem szabad a kétféle adózási módot összemixelni. Nem teheted meg, hogy a 10%-os költségelszámolást választod és még emellett értékcsökkenést is elszámolsz. Ezzel összekevered a kétféle adózási módot.

Válaszom a kérdezőnek:

Való igaz, hogy a lakásod ugyanúgy kopik, amortizálódik, de ezt költségként nem szabad elszámolni.

Ebben a konkrét esetben érdemes megnézni, hogy mi a magasabb: a lakás értékcsökkenése vagy a bevétel 10%-a. Ha az értékcsökkenés magasabb, akkor válaszd a tételes költségelszámolást az ingatlan bérbeadásra.

Ha a bevételed 10%-a magasabb, mint a lakás amortizációja, akkor jobban megéri számodra a 10%-os költséghányadot választani.

Figyelem! Figyelem! Rezsi esetén ugyanez a helyzet!

Lakásokat általában bérleti díj + rezsi megfizetése mellett szoktunk kiadni. A bérlőtől átvett rezsi (amivel a saját fogyasztását téríti meg számodra), összegszerűen megegyezik az általad kifizetett rezsivel. Ne kezeld ezt úgy, hogy egyszerűen figyelmen kívül hagyod. A bérlőtől kapott rezsi Nálad bevételként jelenik meg, amit a szolgáltatók felé továbbfizetsz, azt pedig költségként elszámolhatod.

Mivel a rezsi jellemzően több szokott lenni, mint a bérleti díj 10%-a, ezért Neked is érdemes a tételes költségelszámolást választani.

A 10%-os költséghányad alkalmazása egyszerűen nem éri meg. Erre mutatok egy példát Neked, számokkal szépen levezetve, ezt a tanulmányt innen tudod letölteni az emailcímed megadása után:

>A lakáskiadók legnagyobb adózási tévhite<

Milyen kiadások számolhatók el ingatlan bérbeadás esetén?

Ha a fentieket figyelmesen olvastad, akkor két elszámolható költséget már Te magad is tudsz mondani.

Az egyik a lakás  rezsije.

A másik pedig az értékcsökkenése (lakás amortizációja).

A lakás amortizációjának elszámolása egy nagyon izgalmas kérdés és számtalan apró részlet van, amin el lehet csúszni.

Az ingatlan értékcsökkenésének finomhangolásáról és számtalan más elszámolható költségről kb. másfél órán keresztül szoktam beszélni a lakáskiadóknak szóló képzésünkön. Kattints ide és nézd meg a képzés részleteit: < Ingatlan bérbeadás adózása képzés >

Biztonságos és problémamentes ingatlan bérbeadást kívánok!

Baráti üdvözlettel:

Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó
Vedd a kezedbe adóügyeidet!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.