Lakáseladás adómentesen: az 5 évet hogyan kell pontosan számolni?


Lakáseladás adómentesen: figyelj az 5 évre!

Azt nagyon sokan tudják, hogy 5 év után adómentes lesz a ház, lakás eladása. De hogyan kell pontosan számolni ezt az 5 évet? Most megmutatom neked konkrét példán keresztül is. Szerintem neked sem mindegy, hogy párszázezret bedobsz az államkasszába vagy kicsit odafigyelve adómentesen tudod eladni a lakásod…

Az ingatlan eladás utáni adózás szabályai elég közismertek, de az ördög mindig a részletekben bújik meg! Ahhoz, hogy az 5 évet pontosan ki tudjuk számolni, tisztázni kell, hogy adózás szempontjából mikor szerezted, illetve adtad el a lakást. Nem szabad azt gondolnod, hogy a lakást akkor vetted, amikor a szerződést aláírtad. Sőt, még nem is akkor, amikor kifizetted.

Az adótörvények felülírják a józan ész logikáját, figyelj: a lakást akkor szerezted, amelyik napon az adásvételi szerződést a földhivatalhoz beadtad! Ajándékozás esetén szintén a földhivatalhoz való beadás dátuma számít. Öröklés esetén pedig az örökhagyó halálának a napja.

Ráadásul nem napra pontosan kell számolni, hanem csak az évet kell meghatározni. Gyakorlatilag mindegy, hogy mondjuk 2013. februárban vagy szeptemberében vetted a lakást (pontosabban akkor adtad be az adásvételi szerződést a földhivatalba), mindenképpen 2013-as lesz a lakásvásárlásod.

Az ingatlan értékesítés dátumát ugyanígy kell meghatározni.http://tudatosadozo.hu/rossz-berlo/

Adómentes lakáseladáshoz az 5 év számítása

Kovács Brünhilda 2010-ben megtalálta álmai otthonát. December 18-án aláírta az adásvételi szerződést, majd a költözés és a nagy karácsonyi készülődés miatt csak január 7-én jutott el a földhivatalba. 2015-ben szerelembe esett a Szőke Herceggel, így eladta a lakását. 2015. december 19-én nyugodt lélekkel aláírta a lakása eladásáról szóló szerződést, hiszen gondosan kiszámolta: 5 évig és még 2 napig volt az övé a lakás, így biztosan adómentes lesz. Boldog volt. A földhivatalhoz még aznap benyújtották az iratokat.

Te már tudod, hogy mekkorát tévedett… Nézzük csak:
Szerzés: 2011
Eladás: 2015
A tulajdonában volt: 4 évig
Kopp.

De itt még nincs vége! Nézzük csak meg pontosan, mit mond az Szja-törvény ( a 62. §-t keresd):

(6)618 A (4)–(5) bekezdés rendelkezéseitől eltérően, az ingatlanügyi hatóság nyilvántartása szerint
a) lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró építmény és a hozzá tartozó földrészlet (ideértve azt is, amelyet a lakáshoz tartozó földhasználati jog terhel),
b) lakásra vonatkozó vagyoni értékű jog átruházása esetén a jövedelem a számított összeg
1. 100 százaléka a megszerzés évében és az azt követő évben,
2. 90 százaléka a megszerzés évét követő második évben,
3. 60 százaléka a megszerzés évét követő harmadik évben,
4. 30 százaléka a megszerzés évét követő negyedik évben,
5. 0 százaléka a megszerzés évét követő ötödik és további évben.

A fenti példára vetítve lássuk mit jelent a törvény szövege:

a megszerzés éve: 2011
a megszerzés évét követő év: 2012
a megszerzés évét követő második év: 2013
a megszerzés évét követő harmadik év: 2014
a megszerzés évét követő negyedik év: 2015
A megszerzés évét követő ötödik év 2016,  tehát ha csak 2016-ban vagy azt követő években adta volna el, akkor tutira adómentes.

A fizetendő adó kiszámolásához még pár infóra azért szükség van, de annyi már biztos, hogy az adómentességhez szükséges 5 év nincs meg 🙁

(Adómentes lehet ez a lakáseladás például abban az esetben, ha kevesebbért adta el, mint amennyiért vette)

Az eladó és a vevő érdeke

Bizony a kettő ütközik. A vevő érdeke, hogy minél hamarabb a nevére kerüljön a lakás, míg az eladó oldaláról fontos lehet egy kis késedelem. Ha a fenti példát folytatjuk, Brünhildának optimális lett volna, ha nem december 19-én adják be az iratokat, hanem két héttel később januárban. Ez bizony párszáz ezer Ft-jába is kerülhet!

De te már biztosan nem jársz így! Üdv a Tudatos Adózók táborában 🙂

Baráti üdvözlettel:
Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó, ingatlankiadók adótrénere

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.