Ingatlan értékesítés adózása: 2017-es változás!


Figyelem! Változás az ingatlan értékesítés adózásában

Jó hír az ingatlantulajdonosoknak! 2017. január 1- től megváltozik az ingatlanok értékesítésének adózására vonatkozó szabályai! Míg eddig, a lakáscélú ingatlant (lakás, családi ház) a megszerzést követő öt éven túl, a nem lakáscélú ingatlanokat (pl.: üzlethelyiség, garázs, gyümölcsös, szántó, tároló) tizenöt évig kellett megtartani, ahhoz, hogy ne kelljen SZJA – t fizetni a szerzett bevétel után.

Ez a helyzet 2017. január 1.-től megváltozott! Ez a mai világban szerencsés. Mivel nem kell most már olyan sokáig várni a tulajdonosoknak az értékesítéssel. Manapság élénk az ingatlanpiac, ez köszönhető a CSOK – nak, az emberek jó befektetésnek tekintik az ingatlanvásárlást az alacsony banki kamatok mellett.

A változás az a 2017. évben, hogy minden ingatlan esetében öt évre módosították azt az időtartamot, hogy SZJA – mentesen eladható lehessen.

Viszont ha nem sikerül kivárni az öt évet az adómentességhez, akkor az SZJA tv. jelenleg hatályos ezt szabályozó rendelkezését kell figyelembe venni:

  1. § (1) Az ingatlan, a vagyoni értékű jog átruházásából származó bevételből (a szerzés időpontja szerint megosztott bevételből) le kell vonni az átruházó magánszemélyt terhelő következő igazolt költségeket, kivéve azokat, amelyeket valamely tevékenységéből származó bevételével szemben költségként elszámolt:
    a) a megszerzésre fordított összeget, és az ezzel összefüggő más kiadásokat;
    b) az értéknövelő beruházásokat;
    c) a szerzési időponthoz tartozó bevételrész arányában az átruházással kapcsolatos kiadásokat, ideértve az adott ingatlannal kapcsolatban az állammal szemben vállalt kötelezettség alapján igazoltan megfizetett összeget is.

(4) Az ingatlan, ingatlanra vonatkozó vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem, ha az átruházás a megszerzés évében vagy az azt követő öt évben történik, az (1)-(3) bekezdés szerint kiszámított összeg (e § alkalmazásában: számított összeg)
1. 100 százaléka a megszerzés évében és az azt követő évben,
2. 90 százaléka a megszerzés évét követő második évben,
3. 60 százaléka a megszerzés évét követő harmadik évben,
4. 30 százaléka a megszerzés évét követő negyedik évben,
5. 0 százaléka a megszerzés évét követő ötödik és további évben.

A megszerzésre fordított összegnek minősül leggyakrabban az átruházásról szóló szerződés (okirat, bírósági, hatósági határozat) szerinti érték; illetve örökléssel szerzett ingatlan esetében a hagyatéki leltárban feltüntetett, vagy a hagyatéki eljárás során az ingatlan értékeként feltüntetett egyéb érték.

Egy külön cikkben konkrét számításokkal levezetem egy garázsra vonatkozóan az eladásból származó jövedelem számítását: <Garázs eladás adózása>

Baráti üdvözlettel:
Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó, ingatlankiadók adótrénere

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.