Garázs eladás adózása


Garázs eladás adózása

Nagyobb autó? Nagyobb garázs?

Ha nemcsak az autódat nőtted ki, hanem a garázsodat is lecseréled, akkor egy komoly kérdés merül föl: a garázs eladása után kell-e adót fizetni? Ha kell, akkor mennyit?

Garázs eladás adózása

A garázs is ingatlannak minősül, így az ingatlan értékesítés szabályait kell megnéznünk. Első körben azt kell megnéznünk, hogy mennyi ideig volt a garázs a tulajdonodban. Második körben pedig számolni fogunk. Ezekre az adatokra lesz szükséged: garázs vételi ár, garázs eladási ár, illeték, adásvételhez kapcsolódó egyéb költségek, amiről van számlád.

1 # Mennyi ideig volt a garázs a Tied?

Az 5 éves szabályról sokan hallottak már. Mielőtt belemennék a részletekbe, egy rövid kitérő.

Bármilyen ingatlanra vonatkozóan igaz, hogy ha 15 évnél tovább volt a tulajdonodban, akkor az eladás adómentes lesz és az adóbevallásban sem kell az ingatlan értékesítést feltüntetni. Speciális dolog, hogy lakóingatlanok esetén nem 15, hanem csak 5 év a határ.

2017-től ezt a szabályozást egységesítették és minden ingatlanra vonatkozóan 5 évre csökkent az adómentességhez szükséges idő. Ez természetesen a garázsokra is igaz. Ha 2017-ben adod el a garázsodat, amit 2012-ben vagy korábban vásároltál, akkor a garázseladás adómentes és az adóbevallásba sem kell beírni.

2 # Garázs eladás adózása, ha 5 évnél rövidebb ideig volt a Tied

Ha 5 éven belül adod el a garázsodat, akkor mindenképpen számolgatnunk kell, bár lehet, hogy adót még így sem kell fizetned.

Az alapképlet  a következő: bevétel – kiadás = jövedelem.

Bevétel: amennyiért eladod a garázst.

Kiadás: amennyiért megvetted + az adásvételhez kapcsolódó kiadásaid.

Jövedelem: a bevétel és a kiadás különbözete, amit a birtokbantartás évei alapján még tovább lehet csökkenteni.

Attól függően, hogy hány évig volt a tulajdonodban a garázs a jövedelem tovább csökkenhető (hivatalosan ezt úgy mondjuk, hogy a birotkban tartás éveinek száma alapján 🙂 )

Garázs eladása 2017-ben történik, a garázs vétele pedig a megelőző 5 éven belül.

A garázs vásárlás éve 2017: 100% után kell adót fizetni.
A garázs vásárlás éve 2016: 100% után kell adót fizetni.
A garázs vásárlás éve 2015: 90% után kell adót fizetni.
A garázs vásárlás éve 2014: 60% után kell adót fizetni.
A garázs vásárlás éve 2013: 30% után kell adót fizetni.
A garázs vásárlás éve 2012: 0%, azaz nem kell adót fizetni 😀

Legkönnyebben néhány példán keresztül fogom megmutatni Neked.

Első eset: Gábor 2017-ben eladta a garázsát 2 millió forintért. A garázst 2013-ban vásárolta szintén 2 millió forintért. Számítás: 2 millió – 2 millió = 0. Mivel jövedelme nem keletkezett ezért nem kell adót fizetnie.

Második eset: Pál 2017-ben eladja a garázsát 2 millió forintért. A garázst 2016-ban vásárolta 1 millióért. Számítás: 2 millió – 1 millió = 1 millió a jövedelem. Az évek száma alapján ez nem csökkenthető, így az adó 15%, azaz 150 000 Ft lesz.

Harmadik eset: Ferenc 2017-ben eladja a garázst 2 millió forintért. A garázst 2013-ban vásárolta 1 millióért. Számítás: (2 millió – 1 millió) * 30% = 300 000 Ft jövedelem, ennek 15 %-a azaz 45 000 Ft lesz a befizetendő személyi jövedelemadó.

Baráti üdvözlettel:
Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó, ingatlankiadók adótrénere

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.