Adómentes ingatlanértékesítés : “Eladtam a házam”


Adómentes ingatlanértékesítés: Eladtam a házam!

Adómentes ingatlanértékesítés eseteiről szól cikkünk. Az ingatlanértékesítésből származó bevétel, néhány kivételtől eltekintve minden esetben adóköteles, de nem kell azt bevallania akkor, ha jövedelem abból nem keletkezett.

A leírt információk lakóingatlanra és üzleti célú ingatlanokra vonatkoznak. A termőföld értékesítéséből származó jövedelem külön téma.

Adómentes ingatlanértékesítés alapszabálya:

1. eset: a megszerzés időpontja alapján

Az ingatlan eladásából akkor nem keletkezik adóköteles jövedelem, ha az ingatlanodat legalább 5 éve vetted/örökölted. Ebben a cikkben mutatom, hogyan kell pontosan számolni az 5 évet?

2. eset: válás esetén

A volt házastársak egyike kivásárolja a másikat a közös ingatlanból. Ezt hivatalosan úgy nevezik: házassági vagyonközösség megszüntetése a házastárs általi megváltással.

3. eset: gondozás

Adómentes ingatlanértékesítés speciális esete, ha az ingatlant tartás vagy járadék fejében adja át valaki. Fontos, hogy ez csak magánszemélyek között megkötött szerződés alapján alkalmazható.

4. eset: az eladási ár és a kiadásaid alapján

Ha az eladó ingatlan eladási ára nem éri el az elszámolható költségek összegét, akkor sem kell személyi jövedelemadót fizetned.

Leggyakoribb elszámolható költségek:
Vételi ár (örökség esetén a hagyatéki végzésben meghatározott érték), ügyvédi költség, hirdetés költsége, illeték, ingatlanközvetítő díja, felújítás kiadása. Fontos, hogy a felújítás és a karbantartás költsége nem ugyanaz.
Ezeket a költségeket természetesen csak akkor lehet figyelembe venni, ha számlával vagy egyéb dokumentummal igazolni tudod.

*******************************************************************

Baráti üdvözlettel:
Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó, ingatlankiadók adótrénere

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.