Adókártya: adószám és adóazonosító között mi a különbség?


Adókártya: adószám és adóazonosító között mi a különbség?

Mi a különbség az adószám és az adóazonosító között? Kinek kell adószám? Hogyan lesz adóazonosítója egy újszülöttnek? Az adókártyán melyik van, az adószám vagy az adóazonosító? Nagyon könnyű összekeverni ezeket a fogalmakat. Tisztázzuk melyik mit jelent és mikor van rá szükséged.

Egyszerű földi halandóként (hivatalosan magánszemélyként) is el kell igazodnunk az adószám, adókártya, adóazonosító hármasa között. A két számot nagyon könnyű összetéveszteni. Tisztázzuk, hogy melyik mire való és kinek van rá szüksége.

Adóazonosító

Adóazonosítója mindenkinek kell, hogy legyen, aki Magyarországon bármilyen jövedelmet szerez. Ezt az utóbbi években odáig fejlesztette a NAV, hogy már az újszülöttek is kapnak adóazonosítót. Ezzel is felkészítve a bébit a Nagybetűs Életre 😀 Elméletileg, ha a gyermek 2008 után született, akkor az adóigazolványt automatikusan kiállítja és postázza a NAV. Talán még magadhoz sem térsz a szülés után, máris kapsz egy értesítőt a NAV-tól, amelyben tájékoztatnak arról, hogy a kisbabádnak mi az adóazonosító jele. Magát az adóigazolványt (adókártyát) szintén postán fogod megkapni, néhány hét esetleg hónap múlva.

Hab a tortán, hogy 2016-tól a családi adókedvezmény igénybevételéhez is szükséges, hogy minden gyereknek legyen adóazonosítója. Ha még nincs adóazonosító, akkor nem lehet igénybe venni a családi adókedvezményt sem évközben, sem az adóbevallásban.

Ha valamilyen oknál fogva ebből az automatikus folyamatból kimaradna a gyermeked véletlenül, akkor a NAV-tól tudod az adóazonosítóját és az adókártyáját megigényelni.

A hétköznapi nyelvben az adóigazolványt adókártyának hívjuk, az adókártyán szereplő számot pedig adószámnak, de ez igazából nem adószám, hanem adóazonosító. Az  adóazonosító 10 számjegyű és nem tartalmaz kötőjelet.

Adószám

Az adóazonosítóval ellentétben adószáma nincs mindenkinek és a kiadása sem történik meg automatikusan. Adószámod akkor van, ha szándékosan kérsz magadnak. Adószáma van a cégeknek, vállalkozásoknak, de magánszemélyként is szükséged lehet adószám kiváltására.

Az adószámodhoz nem kapsz külön kártyácskát 😛

Az adószám 11 jegyű,  felépítése pedig így néz ki: 12345678-1-12, vagyis nyolc számjegy, kötőjel,egy számjegy, kötőjel,két számjegy. Az első nyolc karakter téged azonosít be. Az egyjegyű szám az áfakód: 1-esek áfamentesek, a 2-esek pedig áfakörösek.

Az utolsó két számjegy a megyekód vagy körzetkód. Ez egyébként elég szívatós. Ha elköltözöl, akkor változni fog az adószámod!

Milyen tevékenységek esetén szükséges az adószám?

Adószámra szükséged lehet akkor, például ha az alábbi tevékenységeket folytatod:

  • szálláskiadás, fizető vendéglátás, szálláshely szolgáltatás ( kötelező)
  • őstermelés (kötelező)
  • ingatlan bérbeadás, lakás kiadás (bizonyos esetekben nem kötelező)

Az ingatlan bérbeadás esetén az adószám kiváltásáról ebben a cikkben olvashatsz részletesen. Ingatlan bérbeadás: adószám kötelező vagy sem?

Baráti üdvözlettel:
Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó, ingatlankiadók adótrénere

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.